ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Στο Ινστιτούτο Συστημικής Θεραπείας Θεσσαλονίκης προσφέρουμε και συνεδρίες με την προσέγγιση του Ανοιχτού Διαλόγου (με παρουσία δύο θεραπευτών).

 

Ο Ανοιχτός Διάλογος είναι μια φιλοσοφική/θεωρητική και θεραπευτική προσέγγιση για την υποστήριξη ανθρώπων που βιώνουν ψυχικές δυσκολίες. Αναπτύχθηκε στη Φινλανδία από την ομάδα του καθηγητή ψυχοθεραπείας Jaakko Seikkula και εφαρμόστηκε σε σοβαρές ψυχικές κρίσεις με μεγάλη επιτυχία, όπως έχουν δείξει μακροχρόνιες έρευνες (δείτε σχετικό βίντεο εδώ).

 

Στις συνεδρίες συμμετέχουν όσα μέλη της οικογένειας επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίλυση μιας υπάρχουσας δυσκολίας, αλλά και φίλοι, αν το επιθυμούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση προς όλους τους συμμετέχοντες, δημιουργείται μια κοινή γλώσσα και δίδεται έμφαση στην ανάδειξη πολλών οπτικών. 

Ο Ανοιχτός Διάλογος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα, εντάσεις στην επικοινωνία, μια μεταβατική ή κρίσιμη φάση σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

 

   

 

Τον Απρίλιο του 2024 το Ινστιτούτο Συστημικής Θεραπείας Θεσσαλονίκης φιλοξένησε ένα διήμερο εισαγωγικό στον Ανοιχτό Διάλογο ως απάντηση σε περιόδους κρίσης, που συντόνισαν ο Jaakko Seikkula, ομότιμος καθηγητής ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä (Φινλανδία) και ιδρυτής της προσέγγισης του Ανοιχτού Διαλόγου και η Sofia Calcena, κλινική ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια στην θεραπεία οικογένειας και ζεύγους και στον Ανοιχτό Διάλογο, Dialogic (Φινλανδία). Συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ).

Οι εμπειρίες των εκπαιδευτών και η αναστοχαστική εμπλοκή των διακλαδικών ομάδων, αποτελεί έμπνευση για την συνέχεια και την εξέλιξη των διαλογικών πρακτικών στον ελληνικό χώρο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Χριστίνα Λαγογιάννη (πενταετή εκπαίδευση από το Open Dialogue UK, Λονδίνο)  στο τηλέφωνο 6947185431.

 

Χριστίνα Λαγογιάννη

Βιργινία Ιωαννίδου