ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Σε ένα περιβάλλον εχεμύθειας και εμπιστοσύνης, όπου διασφαλίζεται η αποδοχή και η κατανόηση των σκέψεων και συναισθημάτων του ενδιαφερομένου, του δίνεται η ευκαιρία:

 

• να αναστοχαστεί πάνω στην υπάρχουσα κατάσταση
• να επανεξετάσει τις δοκιμασμένες λύσεις
• να αλλάξει οπτική γωνία
• να διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες
• να ανακαλύψει καινούρια σχήματα για τις σχέσεις του.

 

Για να τα πετύχει αυτά κάποιος, δεν χρειάζεται να αναλύσει όλο το παρελθόν και το παρόν του. Στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα με τις δυνατόν λιγότερες συνεδρίες. Ο συστημικός θεραπευτής προσανατολίζεται στις υπάρχουσες δυνατότητες, εστιάζει στις λύσεις και προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μέσα σε λίγες συνεδρίες ένα πλαίσιο, που δίνει ώθηση στην εξέλιξη.

 

Κάθε συνεδρία διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά. Τα διαστήματα μεταξύ των συνεδριών κυμαίνονται από μία έως περισσότερες εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων.

 

Στις συνεδρίες μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος (συγγενής, φίλος κτλ.), πάντοτε με τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου που ήρθε στην πρώτη συνεδρία. Έτσι μπορεί στην πρώτη συνεδρία να έρθει η μητέρα και στις επόμενες συνεδρίες να έρθει όλη η οικογένεια. Μπορεί να έρθει στην αρχή μόνος ο σύζυγος και στη συνέχεια να συμμετέχει και η σύζυγος. Μπορεί να ξεκινήσουν να έρχονται ως οικογένεια και αργότερα να συνεχίσουν μόνο οι γονείς. Η σύνθεση της κάθε συνεδρίας αποφασίζεται από τους ενδιαφερομένους και τον θεραπευτή από κοινού, ανάλογα με το τι θεωρείται πιο χρήσιμο στην εκάστοτε χρονική στιγμή.

Υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικών συνεδριών ή μέσω SKYPE, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Η συστημική θεραπεία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις, εκ των οποίων εμείς εξειδικευόμαστε και έχουμε μακροχρόνια εμπειρία στις ακόλουθες:
Θέματα ψυχικής υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία
Θέματα ψυχικής υγείας σε ενήλικες (κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, καταναγκασμοί, παρανοϊκές ιδέες, φωνές κ.ά.)
Ψυχοσωματικές διαταραχές
Προβλήματα γάμου, χωρισμού, διαζυγίου
Δυσκολίες σύνθετων οικογενειών
Θέματα υιοθεσίας
Σεξουαλικές δυσκολίες
Προβλήματα υπογονιμότητας

Μεταβατικές και κρίσιμες φάσεις
Γονεϊκές δεξιότητες και λειτουργία της οικογένειας
Προβλήματα σε σχέση με το σχολείο
Προβλήματα σε σχέση με την εργασία
Τραυματικές εμπειρίες, απώλεια, πένθος

Θεραπεύτριες
Βιργινία Ιωαννίδου
Χριστίνα Λαγογιάννη
Έλλη Μανατού