ΕΚΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ‘ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΦΩΝΕΣ’
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 6ο Διεθνές Συνέδριο του Intervoice (www.intervoiceonline.org), του κινήματος που έχει ως στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για την εμπειρία των φωνών και για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισής τους, πέρα από τα ψυχοφάρμακα και τις ψυχιατρικές νοσηλείες.

 

Οδ(υσσ)εύοντας με τις Σειρήνες: Παλεύοντας προς την ανάρρωση σε καιρούς κρίσης –είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10-12 Οκτωβρίου 2014 (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά).

 

Άτομα που ακούνε φωνές από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με τις φωνές και τις ασυνήθιστες ιδέες, για τους τρόπους που τις διαχειρίζονται και για τις προσωπικές τους ιστορίες. Θα γίνει αναφορά στις εμπειρίες των φωνών στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, στις ψυχώσεις, στην παράνοια, στην παιδική κακοποίηση, στις αυτοκτονικές τάσεις, στο ρόλο των συγγενών και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας κ.ά. Ερευνητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα αναφερθούν στο πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τις φωνές, να τις αντιμετωπίσουμε ως αγγελιοφόρους, σε ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις. Θα μάθουμε για τις ομάδες αυτοβοήθειας, για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες τους σε διάφορες χώρες και πλαίσια, όπως στις φυλακές ή σε ανθρώπους με δυσκολίες μάθησης. Θα προβληματιστούμε για το ρόλο των ψυχιατρικών διαγνώσεων, των ψυχοφαρμάκων και των νοσηλειών ακούγοντας ψυχιάτρους και ψυχιατρικές νοσηλεύτριες.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα εμπλουτίσουν πέρα από τις ομιλίες και τα εργαστήρια (ενημερωτικά και βιωματικά), ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικά δρώμενα. Το συνέδριο καλούνται να παρακολουθήσουν άνθρωποι που ακούνε φωνές, συγγενείς, επαγγελματίες και ερευνητές στο χώρο της ψυχικής υγείας και όσοι ενδιαφέρονται για την εμπειρία των φωνών. Θα είναι ένας τόπος συνεύρεσης, συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών και μοιράσματος εμπειρίας, μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, οπτικές γωνίες και διαδρομές ζωής. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή άνθρωποι από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε ένα συνέδριο που ευελπιστούμε ότι, όπως και τα προηγούμενα συνέδρια του Intervoice, θα έχει πολύ υλικό για σκέψη και μια ατμόσφαιρα που θα ενθουσιάσει, θα στηρίξει και θα εμπνεύσει, παρακαλούμε εγγραφείτε μέχρι της 10 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας www.symvoli.gr/conference/hearingvoices/en/page/main για να πετύχετε τη μειωμένη τιμή των 140 € ή 70 € για εργαζόμενους ή μη εργαζόμενους αντίστοιχα.

 

Παρακαλώ διαδώστε το, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και στον τόπο μας για ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, άγνωστες όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας.

 

Βιργινία Ιωαννίδου